ПсихологКак да помогнем

Как да се погрижим за зъбите на нашето дете

Зъбите на нашето дет

Погрижете се за оралното здраве на вашето дете, за да предпазите зъбите от разрушение (кавитация), които след себе си водят до развитие на кариес.

Зъбната кавитация може да причини:

  • Болка на детето ви;
  • Може да затрудни дъвченето;
  • Може да смути усмивката и говора му.

Съществува ли риск при моето дете от зъбна кавитация?

Зъбната кавитация е едно от най-разпространените заболявания в детска възраст. Повече от половината деца на възраст между 2 и 11 години са имали кариес на своите временни зъби. Бактерия, намираща се в устната кухина използва захарите, съдържащи се в храната, като по този начин се предизвиква зъбна кавитация. Консумирането на храни и напитки, съдържащи много захари, поставя детето ви в риск от развитие на зъбен кариес. Временните детски зъби са от особено значение, защото те запазват място за постоянните зъби.

Няколко прости стъпки за предпазване на детските зъбки от кавитация:

Започнете да миете зъбките на детето още при появата на първото зъбче

След като се появи първото зъбче в устата на детето ви, започнете да почиствате с мека четка, марля или специални кърпички, предназначени за почистване на устната кухина. Почиствайте основно след хранене, особено преди вечерния сън.

Научете детето си да мие зъбите си два пъти на ден

Около 4-5 годишна възраст, децата могат да бъдат приучени, самостоятелно да почистват зъбите си. Уверете се, че децата мият старателно всички зъби и не позволявайте да поставят паста, повече от големината на грахово зърно. Напомняйте им да не поглъщат пастата.

Давайте на детето си храни и напитки с ниско съдържание на захар

  • Избягвайте сладки напитки между храненията. Колкото по-дълго се задържа захарта в устната кухина, толкова по-голям е рискът от развитие на кариес;
  • Не позволявайте на детето си да заспива с шише с мляко. Престоят на млякото в устата на детето цяла нощ, значително повишава риска от развитие на кариес.

Направете миенето на зъби забавно

Оставете детето само да избере своята четка за зъби в любим цвят или с герой от детско филмче. Можете да направите карта, в която детето да отбелязва кога е измило зъбите си или да залепва вътре лепенки.

Уверете се, че детето ви приема достатъчно флуорид:

Флуоридът е минерал, който предпазва зъбите от кавитация. Ето няколко начина да разберете, дали детето ви приема достатъчна доза.

  • Флуоридът се съдържа в много от питейните източници на градовете. Постарайте се да разберете, колко флуорид се съдържа в питейната или минералната вода, която употребявате.
  • Ако количеството не е достатъчно, уведомете вашия дентален лекар, той може да назначи таблетки и индивидуално да прецени състоянието на детето ви. Започнете да миете зъбите на детето си с паста, съдържаща флуорид след 2 годишна възраст.

Както липсата на флуорид,така и приемането му в голямо количество, може да увреди зъбите на детето ви. При прием на по-голямо от допустимото количество е възможно детето ви да има по постоянните си зъби бели петна, а в по-тежки случаи да се достигне и до зъбна флуороза.

Водете детето си редовно на профилактични прегледи при вашия дентален лекар

Кога детето ми трябва да посети дентален лекар за първи път?

„Първата визита на първия рожден ден“. Хубаво е вашето дете да посети дентален лекар, да опознае обстановката. Ранната профилактика може да помогне на детето ви да притежава добро орално здраве и красива усмивка.

Защо толкова рано? Какви дентални проблеми може да има моето дете?

С най-голяма значение е превенцията на денталните заболявания. Проблемите със зъбите наистина могат да започнат в най-ранна детска възраст. От голяма важност е кариесът на ранното детство (известно като „baby bottle tooth decay”). Когато храненето на децата е предимно от млечни продукти, предлагани с биберон, прорастващите зъби в този момент са в голям риск от развитие на кариес. Ранната дентална визита ще спомогне за превенцията на заболяването, защото децата със здрави зъби, дъвчат по-добре и се усмихват по-често. Научете вашето дете още от началото на добри стоматологични навици.

Как мога да предотвратя развитието на кариес, при кърмене и хранене от шише с биберон?

Трябва постепенно да се намалява кърменето след изникването на зъбите, като се замества с друга храна, подходяща за възрастта. Категорично не се препоръчва заспиването на детето с шише с мляко или плодов сок. Последните трябва да се предлагат само в чаша по време на хранене или закуска.

Кога трябва да се прекъсне храненето с шише или биберон?

Децата трябва да бъдат отказани от този начин на хранене между 12-14 месечна възраст.

Трябва ли да се притеснявам, ако детето си смуче палеца или пръста?

Смученето на палеца е нормално за бебета. Много от тях престават да го правят до 2 годишна възраст. Смученето на палеца води до изкривяване на зъбите и зъбно-челюстни деформации. Ако този вреден навик продължи и след 3 годишна възраст е редно да се направи професионален преглед при ортодонт и заедно да се обсъдят начините за справяне с проблема.

Някакви съвети за никненето на млечните зъби?

От 6 месечна възраст до 3 години, детето ви ще има чувствителни венци в периодите, когато зъбите са в растеж. Много от родителите използват с усепех чесалки за зъби, охладени пръстени или дентални кремове, които се втриват в болезненото място. Тези метози облекчават симптомите, при нужда се използнат и обезболяващи средства,след консултация с педиатър или дентален лекар.

Подготви д-р Лилия Соколова, дентална клиника "Манев"

Използвана литература: National health information center 02.2011, American Academy of Pediatric Dentistry

Всички права запазени | ©tm-studio | 2018