ПсихологКак да помогнем

Депресия през бременността (Пренатална депресия)

Много бъдещи и настоящи майки минават през депресивни епизоди, без да осъзнават това. При някои жени симптомите са дискретни, докато при други от значителни до тежки.

Симптоми

По правило лицето с депресия страда от понижено настроение, загуба на интересите и на способността за изживяване на радост или удоволствие. Характерно е усещането за спад на енергията, водеща до повишена уморяемост и снижена активност. В много случаи се наблюдава силна умора след минимално усилие.

Други чести симптоми са нарушенията на концентрацията и вниманието, понижената самооценка и себенеувереността, идеите за виновност и безполезност, равнодушното или песимистично възприемане на бъдещето, поява на мисли за нараняване на себе си и на детето, поява на мисълта за самоубийство, паметовите дупки, разстройствата на апетита, нарушеният сън и др. Посочената симптоматика може да протича с или без соматични оплаквания от типа на главоболие, болки в гърба и др..

Депресията се описва като психично състояние, при което лицето изпитва тъга, безпомощност и самота. Като термин в себе си съдържа още данни за смущения в настроението и данни за емоционално разстройство.

Учените са установили, че жените са по-предразположени към развитието на депресия в сравнение с мъжете, но тя съществува и при двата пола и във всички възрастови групи.

Причини

Най-често причината е следствие от комбинацията на различни фактори, които биха могли да бъдат генетични, биохимични, хормонални, физически, психологически, социални- фактори на средата.

Пренатална депресия

Депресията може да се появи на всеки един етап от живота на човека.

Когато това се случи през периода на бременността, то тя се нарича пренатална или перинатална депресия.

Честа практика е симптомите да бъдат подценявани или свързвани с обичайните промени, които настъпват в тялото и психиката на бременната жена.

Последици

Ненавременното диагностициране на състоянието е опасно, защото в проучвания от световните практики е доказано, че депресията и високата тревожност през бременността, се свързват с увеличен риск от преждевременно раждане. Ако симптомите останат нелекувани в голяма степен те могат да засегнат и развиващия се плод.

Изследвания свързват пренаталната депресия с висока плачливост, възбудима нервна система и хиперактивност като особености, регистрирани впоследствие в поведението на детето.

Подценяването на състоянието води и до риск от намаляване на способността на майката да полага грижи за себе си ( да се храни здравословно и пълноценно, да спи достатъчно, редовно да посещава женските консултации, да спазва графика за тестове и изследвания за аномалии на плода и др.), както и да полага грижи за своето бебе след раждането и за своето семейство като цяло.

Високорискови от развитието на депресия са бременните с:

  • лична или фамилна история за заболяването и/или данни за друго психично заболяване в семейството;
  • явни или скрити проблеми във взаимоотношенията с партньора;
  • преминаването през поредица от изследвания и процедури за лечение на безплодието и увеличеният страх от загуба на бебето;
  • неуспешна предходна бременност, провокираща различни страхове;
  • тежко протичане на бременността с изостряне на хронични заболявания и/или с епизоди на хоспитализиране за задържане;
  • професионална обремененост и/или фамилна история, провокираща мисли за раждане на бебе с аномалии, заболявания, синдроми;
  • финансова нестабилност;
  • безпокойство от ролята на майка и др.

Преодоляване на депресията през бременността

Емоционална подкрепа

Добрата социална и емоционална подкрепа – разбирането и помощта най-вече на партньора, на семейството, приятелите и колегите са ключов момент за справяне с депресията. В състояние на повишена плачливост, подтиснатост, тъга, лесна възбудимост и раздразнителност правилото е – не оставайте сама, защото ще задълбочите негативните преживявания, умората и усещането за вина.

Професионална помощ

Потърсете непременно професионална помощ, ако разстройствата на настроението не изчезнат до две седмици, симптомите са станали по-интензивни или ако са се появили натрапчиви, странни и нереални мисли. Говорете за състоянието си!

Всяка жена може да развие депресия през бременността или след раждането. Това не означава, че вие “не ставате за майка”.

Бъдете рационални

Подходете рационално и си помогнете като намалите напрежението от амбициозни лични или професионални планове през този период. Не взимайте жизненоважни решения точно сега като смяна на жилището, грандиозни ремонти. Поставяйте си реалистични цели. Организирайте ежедневието си, приятно – почивайте повече, хранете се балансирано, ходете на разходки, движете се.

Спорт

Потърсете фитбол, пилатес или йога за бременни.

Полезни са и масажите за бременни, но задължително извършвани от професионалист с доказан опит.

Говорете

Бременността не е болест, а превенцията срещу депресията започва от приемането на факта да изживеете достойно, макар и с променено тяло, радостно и леко, случващото се през тези девет месеца. За целта говорете открито за преживяванията си. Подходящи са партньорът, наблюдаващият бременността ви доктор, екипът от женската консултация, вашите близки или други бременни жени.

Групи за личен опит, групи за взаимопомощ и подкрепа

Съществуват и “групи за споделяне на личен опит”, “групи за взаимопомощ и подкрепа”. Полезни са, защото в тях жените разбират, за своите проблеми през погледа на другите, а също узнават, че не само те са изправени пред изпитанието да се справят с високата тревожност, рязката и необоснована смяна в настроението, честата раздразнителност, плачливостта, страховете. Записването за тях става, чрез предварително обаждане. Повече информация може да получите на 0887 419 312. В повечето случаи това е достатъчно.

Тежките форми изискват продължително наблюдение и комбинирано лечение

При тежки депресивни епизоди или хронични състояния лечението най-често представлява комбинация от медикаменти (само с лекарско предписание, брез бременността е опасно произволното самолечение!) и психотерапия. През последните години към тези две популярни форми за преодоляване на депресията се препоръчва и увеличаване на физическото натоварване, практикуване на спорт. За целта консултацията с лекар отново е задължителна, защото той ще прецени състоянието на бременната и какви точно упражнения са подходящи за нея.

Осигуреното разбиране и емоционалната подкрепа допринасят за по-бързо справяне с проблема.

Подготви: Йорданка Енева

Всички права запазени | ©tm-studio | 2018