ПсихологКак да помогнем

Депресия след раждането (Постпартална депресия)

Раждането се определя като най-щастливото събитие в живота на повечето жени. Съществува обаче и значим брой нови майки, които споделят, че непосредствено след появата на бебето радостта се замества от усещането за обърканост, безпомощно, тъга. Някои жени се чувстват виновни, срамуват се и прикриват състоянието си, а това е опасно както за тях, така и за новороденото.

Променливото настроение е типично през първите две седмици след появата на бебето. Умората от раждането и недоспиването също. Раздразнителността от изобилието на посетители и “валящите съвети” в този момент е нормална.

Когато обаче към изброеното се добави неовладима плачливост, апатичност, вялост, трескаво безпокойство, съмнения за справяне, висока тревожност, отпадналост, отчужденост, трудна концентрация или невъзможност да си спомним нещо обикновено, съчетани с усещането за безпомощност и хаотичност, депресивната симптоматика е явна.

Депресията може да се появи скоро след раждането, но и много след това, дори след дванадесет, осемнадесет месеца. Затова този вид се нарича постнатална или постпартална депресия. Определя се като психично състояние, което се случва след раждането.

С по-голям риск от развитие на постнатална депресия са майките с история за депресия (такива, които са имали депресивни епизоди в миналото, пренатална депресия и/или фамилна обремененост). Жени, които са страдали от биполярно разстройство, разстройство на тревожността или друго психично заболяване. Злоупотребяващи с тютюнопушене, алкохол, наркотици. Бременни под двадесетгодишна възраст или други с нежелана бременност. Жени преживели насилие, както и такива с влошена комуникацията със значимите хора. Жени получаващи слаба или никаква подкрепа от близките. Други с финансови проблеми. Жени свидетели или жертви на травмиращо психиката събитие през бременността или по време на раждането като: смърт или заболяване на значим човек, изтощителна грижа за възрастен, преждевременно раждане, трудно и продължително раждане, както и появата на бебе с вроден дефект, синдром или болест.

Предразполагащите фактори са ясни, но по отношение на конкретните причините учените спорят. Сред водещата етиология са генетичната обусловеност, промените в биохимическия състав на мозъка, женските хормони. През бременността равнищата на естроген и прогестерон са значително увеличени. През първите 24 часа след раждането те спадат и бързо се връщат към нормата. Изследователите смятат, че голямата промяна в хормоналните нива отключва депресията по начин, по който малките хормонални промени повлияват женското настроение преди месечния цикъл.

Равнищата на тироидните хормони също се понижават след раждането, а тироидът е жлеза, която регулира как тялото да използва енергията от храната.

Дали това е причината би могло да се установи с обикновен кръвен тест.

В практиката често се регистрира комбинация от фактори, сред които още са загубата на идентичност през бременността “Коя съм аз?”, “На какво заприлича моето тяло”, съмненията - “дали ще мога да изглеждам, както преди”, “Ще мога ли да се справям със служебните задължения”, “как ще се грижа сама за детето”, “ще бъда ли добра майка” и др.

Каквато и да е причината постпарталната депресия трябва да бъде лекувана, защото подценената симптоматика може да увеличи тежестта и продължителността на заболяването (в някои случаи да обхване години) и майката да навреди на себе си, детето и своето семейство.

Важно е да се говори с лекар, ако растройствата на настроението не изчезнат до две седмици след раждането. Постпарталната депресия се среща от 1-4 на 1000 жени. Всяка жена може да развие депресия през бременността или раждането.

Много жени не споделят с никой за проблема си, защото се чувстват притеснени, объркани, смутени, засрамени или виновни от нахлуването на депресивни мисли през период, в който се очаква от тях да бъдат щастливи.

Ако е така, знайте, че и много други майки се чувстват като вас. Говорете с тях, за да се поучите от техния опит. Споделете за преживяванията си с партньора. Обсъдете с него какво да предприемете, още повече, че някои мъже също страдат от депресия, ще е полезно и за двама ви. Потърсете съвет или помощ от майка си, приятел, колега. Обадете се на вашия лекар. Знайте, че нелекуваната депресия може да засегне способността ви като родител. Възможно е да нямате енергия и сили, да трупате умора и трудно да се съсредоточавате, да бъдете раздразнителни, ядосани и гневни, да не може да спите от плач и безпокойство, да мислите за самоубийство - по този начин няма как да посрещате нуждите на детето.

За да се справите ще ви помогне консултацията със специалисти.

Съчетанието медикаменти, психотерапия и спорт се предпочита от много професионалисти, а вие може да им помогнете и да облекчите симптомите си като почивате, докато бебето спи – спете с него. Разхождайте се, докато разхождате бебето – движете се, не сядайте. Търсете ведри и позитивни лица, пазете се от прилепчиви мърморани. Не допускайте еднообразно и сиво ежедневие – бъдете креативна, паркът не е само един. Търсете си компания, помолете за помощ, разпределете задачите у дома.

Намерете увлекателна книга. Не стойте пред телевизора. Имате време да организирате излети. Бъдете ревниви към личното пространство и време, очертайте ги. На малки стъпки решавайте проблемите. Съществуват много източници, за да подобрите настроението, самооценката и самоуважението си. Започнете със спорт. Прибавете музика, а защо не и танци. Добре дозирани групите за взаимопомощ са значим ресурс. Индивидуалната терапия също.

Подготви: Йорданка Енева

Всички права запазени | ©tm-studio | 2018