Новини

Пренаталната диагноза и своевременното лечение са ключа към успеха в терапията на лица с вродена цепка на устната и/или небцето

Цепката на устната и/или небцето засяга над 7000 бебета в Съединените щати. Това е вторият по честота вроден дефект. Причина продължава да се търси, независимо от растящите доказателства за сложното взаимодействие на генетичните фактори, факторите на средата и особеностите в стила на живот.

Освен методите за превенция на тези малформации от ключово значение са подходящото и своевременно лечение, според експертите от Cleft&Craniofacial Clinic, John Hopkins Children’s Center, които годишно лекуват над 650 деца с вродена цепка на устната и/или небцето. Според тях факторите за успех са “пренаталната диагностика, ранната оперативна интервенция и добре синхронизираните специалисти”. “Бързата операция и лечението от мултидисциплинарен екип може да осигури нормален външен вид и функция на почти всички бебета, родени с цепка на устната и/или небцето”, казва Richard Reddett, пластичен хирург от детската клиниката в John Hopkins.

Пренаталното изследване с ултразвук може да диагностицира голям процент от случаите. Грижа на лекарите е да консултират родителите какво ги очаква и какво трябва да направят преди бебето да се роди. Това ще позволи на семейството да бъде емоционално готово, за да обсъди с докторите оптималния план за лечение. Проучванията са доказали, че ранната оперативна намеса осигурява добро развитие на говора. Според д-р Reddett оптималното време за операция е до 12 месечна възраст. Той подчертава и значимостта на пост-оперативните интервенции, в които участие вземат отоларинголог, логопед, ортодонт, педиатър, психолог.

Цепката на устната и/или небцето се появява през първото тримесечие от бременността, поради невъзможност на тъканите да се съединят. Причините са различни като сред най-честите се цитират наследственост или мутация на гени. В изследване от 2010 година с участието на д-р Reddett, са били идентифицирани два гена, с висока вероятност да са основните причинители на цепките в устната кухина. Проучванията им в тази област продължават.

Във връзка с превенцията от поява на вродена цепка на устната и/или небцето експертите съветват:

  • При планирана бременност жените да започнат ежедневен прием на фолиева киселина. Тя намалява риска от дефекти на невралната тръба като спина бифида и учените вярват, че може да намали и риска от други вродени дефекти като цепките в устната кухина;
  • Бременните жени трябва да откажат цигарите и да се предпазват от вредното влияние на тютюневия дим;
  • Бременната жена трябва да разкаже на лекаря си за медикаменти, които употребява или е използвала, тъй като някои от тях могат да увеличат риска от появата на вроден дефект в лицево-челюстната област;
  • При фамилна обремененост и наличие на случай с вродена цепка на устната и/или небцето в семейството с лекаря трябва да се обсъди необходимостта от провеждане на генетична консултация, още повече че цепките в устната кухина могат да бъдат само един от симптомите в клиничната картина на тежки синдроми, при които се увреждат различни органи и системи.

По данни на центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ едно на 940 бебета се ражда с цепка на устната (без цепка на небцето) и едно на 1500 бебета се ражда с цепка на небцето.

Прогнозата за преодоляване на тази вродена аномалия е добра при полагане на адекватни грижи от компетентни специалисти.

Източник: John Hopkins Medicine

Всички права запазени | ©tm-studio | 2018